Aikido İstanbul
Aikido İstanbul

Aikido İstanbul

“Şu anki en modern savunma sanatı olan AIKIDO; ruhsal, duygusal, zihinsel ve fiziksel yönden yaşamımızda uyum geliştirmemizi sağlayan 21.yüzyılın en gelişmiş sporu, savunma ve sanat reformudur.”

Zühtü Akıllı Sensei

Aikido Nedir?

Aikido tekniklerini Budo’dan, öğretilerini ise Bushidodan alan bir Japon Savaş Sanatıdır.  Ai-Ki-Do üç sözcükten oluşur.Bu üç sözcük; 

Aİ: Sevgi + uyumlu olma.
Kİ: Enerji (potansiyel ve kinetik enerji) + kainatı yaratan enerji. 
DO: Yol, disiplin, yöntem, ekol. 

Aikido; (dost veya düşman) yaratılmış tüm varlıklarla uyumlu olmayı öğrenme öğretisidir diyebiliriz. 

Aikido özünü Japon samuraylarının geleneklerinden alan bir savaş sanatıdır. Genel kanının aksine samuray düşünce tarzında mecbur kalınmadıkça savaşılmazdı. Bir samuray ne kadar iyi olursa olsun asla gereksiz bir düelloya veya kavgaya karışmazdı. Olayların ilk önce barışçıl yollardan çözülmesi denenirdi. Bu sebepledir ki Aikido da istenilen savaş sanatı değil, barış sanatıdır.

Tüm geleneksel Japon Savaşlarında olduğu gibi Aikido’da amaç bedeni kuvvetlendirip özgüvenimizi artırırken, zihnimizi de kuvvetlendirip, onun durgunlaşmasını sağlamaktır. Bundan da amaçlanan her koşul altında akli-selim kalmayı başararak, amaçsız ve sonucu belli olmayan gereksiz kavga ve çatışmalardan uzak durabilmektir.

"Aikidonun sırrı Ayağınızı nasıl hareket ettirdiğinizde değil, zihninizi nasıl hareket ettirdiğinizdedir. Size savaş teknikleri öğretmiyorum, size şiddetsizliği öğretiyorum." 

O’Sensei

Aikido; kendini savunmanın ve taktik birimi olmanın ötesinde, bireyin çevreye tam uyumlu bir insan olarak ortaya çıkabilmesi için ruhu mükemmelleştirmenin, vücudu ve aklı güçlendirmenin, bireyin fiziksel ve zihinsel gücünü birleştirmesinin yoludur.

Aikido her alanda insanın içinde bulunan potansiyelini dışarıya çıkarmasına yardım eden bir iç olgudur. AİKİDO'da belirli bir yaş, cinsiyet ya da fiziksel bir güç sınırı gereksinimi yoktur. Her yaşta bayan, erkek ve çocuklar yapabilir.
 

Vikipedia ise Aikido Nedir? sorusunu şu şekilde cevaplıyor:

Aikidō ([aikidoː], Japonca: 合気道) bir "modern Japon savaş sanatı" (Japonca: 現代武道 gendai budō) dır.

Japonya'daki diğer savaş sanatları gibi aikido sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir.

Aikido adı üç kanjiden oluşmaktadır:

    合 ai (birleşme, uyum)
    気 ki (veya çi)(yaşam gücü, ruh)
    道 dō (yol)

Bir bütün olarak da anlamı "yaşam gücüyle bütünleşme yolu"dur. Aikidonun felsefesi insanın kendi yaşam gücünü geliştirmekten ibarettir. Yaşam gücünü geliştirmek, ama kazanım ile veya yenilgi ile bağlanmamaktır. Aikido öğrencilerine aikidoka denir. Aikidonun savaş sanatı olarak ortaya çıkışı 1930-1960 yıllarına rastlar. Aikidonun kurucusu ve ilk hocası (bilindiği adıyla Ōsensei) Morihei Ueshiba (1883-1969)'dır. Teknik anlamda aikidonun temelinde yatan savaş sanatları daitō-ryū aiki-jūjutsu ve kenjutsudur.

Aikido eğitimlerinde üç tip silahın eğitimi temeldir. Bunlar jo, bokken, tantodur. Aikido, belirli teorik ve pratik bilgileri içinde barındırır. Teorinin ve pratiğin iç içe geçtiği yer ise antrenman yeri, yani dojodur.

Genelde aikido bir saldırı sanatı değil, bir savunma sanatı olarak anılır. Ancak bu yetersiz bir tanımlamadır. Aikido geleneksel Japon budosunun bir örneğidir. Budo, kelime anlamıyla mızrağı durdurmak anlamına gelirken içeriği savaşçının yolunu kapsar. Budo kelimesinin karşılığı olarak savaş sanatı (martial arts) kullanılabilir. Savaş sanatı, "budo"yu en yakın ifade eden kavram olabilir. Savunma ve saldırı kavramları, savaş sanatının stratejileridir. Savaşçı savunmayı, saldırıya karşı bir tepki olarak değil, bir strateji olarak kullanır ve bir stratejinin diğerine önceliği yoktur. Önemli olan doğru zamanda doğru stratejiyi kullanabilmektir. Aikido, bu stratejileri ve kullanımlarını öğretir. Aikido farkındalık, zamanlama ve tekniksel bütünlüğü içerir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisidir.

Bununla birlikte Aikido modern ve geleneksel olarak ikiye ayrılmıştır. Modern aikido daha çok Avrupa'ya uygun hâle getirilmiş hâli olmakla birlikte geleneksel aikido (iwama ryu) hâlâ köklerini korumakta ve kaynağından ilk çıktığı gibi devam etmektedir.

Görseller

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım